Loading...
    
  • D47-01
  • D47-02
  • D47-03
  • D47-04
  • D47-05
  • D47-06
  • D47-07
  • D47-08
  • D47-09
  • D47-10
  • D47-11
  • D47-12
  • D47-13
  • D47-14
  • D47-15
  • D47-16
  • D47-17
<<< wstecz

PROJEKT:D47

  • data: 2015
  • lokalizacja: MYSŁOWICE (PL)
  • powierzchnia: 260
  • zdjęcia: Katarzyna Widawska

Białe ściany, postarzane deski podłogowe i stara cegła nadają wnętrzu charakteru loftu/strychu. W tym niebanalnym domu stały się one sceną dla współczesnych mebli i dodatków oraz kolorowych akcentów i geometrycznych wzorów, które pokochali jego mieszkańcy - para młodych podróżników.Parter domu to otwarta przestrzeń, której centralną cześć tworzy klatka schodowa wraz z toaletą. Kuchnia, jadalnia, hol oraz salon to cztery umownie wydzielone strefy, które w rzeczywistości płynnie się przenikają, dając mieszkańcom poczucie swobody.Pełna kolorów i wzorów podłoga w holu wejściowym oraz ściana na klatce schodowej to patchwork z ręcznie wykonanych kafli cementowych.Kuchnia i jadalnia tworzą jedną strefę funkcjonalną, której tłem jest ceglany trzon mieszczący schody i żółtą toaletą. We wnętrzu nie brakuje elementów industrialnych np. stół czy hokery i podróżniczych np. mapa świata, na której mieszkańcy umieszczają zdjęcia i mini pamiątki ze swoich podróży. Geometryczna forma mapy została wykonana ze sznurka i wkrętów mocowanych do ściany, a ta uprzednio została pomalowana dodatkowo farbą magnetyczną.Mocnym akcentem kolorystycznym parteru domu jest mała łazienka w całości wykończona materiałami w kolorze żółtym. Na ścianie na wprost lustra umieszczono historię powstania miski wc. Mozemy odczytać ja w lustrze, ponieważ została celowo nadrukowana w odbiciu lustrzanym. Centralną częścią salonu jest duży, ceglany kominek. Jedna ze ścian pełni rolę biblioteczki i wnęki na TV. Zabudowa meblowa posiada trzy przesuwne fronty, dzięki którym telewizor moze zostać całkowicie zamknięty.Na piętrze znajduje się prywatna strefa mieszkańców: pokój dla gości wraz z łazienką, garderoba, sypialnia z prywatną łazienką oraz obszerna strefa domowego SPA z jacuzzi i strefą wypoczynkowo-barową.Wnętrze sypialni jest jasne, neutralne. Pokreślone nie tylko żółtymi i czarnymi akcentami, ale rownież kolorowym witrażem i jego światłem. Oryginalny witraż wykonany z ręcznie malowanego szkła ornamentowego (wraz z drzwiami) oddziela łazienkę od sypialni. Drewniana podłoga z sypialni przenika do łazienki oraz na jedną z jej ścian, łącząc te dwie przestrzenie w spójną całość. Szafki podumywalkowe wykonano rownież z deski podłogowej. Łazienka gościnna w całości wykończona została czarną mozaiką. Jedynym akcentem kolorystycznym tego wnętrza jest czerwona umywalka z Corianu.

nagroda | 2016



PUBLIKACJE WNĘTRZA